Robotika na Japonskem

Josephine grew up in a well-to-do and politically connected progressive family which helped develop in her a strong social conscience and firmly held religious ideals.

https://novi.lopolis.si/School/#/diary/calendar/items/0/0

She married George Butler, an Anglican divine and schoolmaster, and the couple had four children, the last of whom, Eva, died falling from a bannister. Beri naprej

Zaključni sestanek projekta Reach the Sky / Erasmus+ / Šentjur / Slovenija

6. junij 2017

V torek smo mentorji projekta Reach the Sky odšli na pot po Sloveniji.
Do sedaj so bili naši pogledi usmerjeni v nebo, k zvezdami, tokrat pa smo obiskali njihovo nasprotje, podzemlje, saj smo si ogledali Postojnsko jamo. Ta nas je očarala s svojimi lepotami in polni vtisov smo potrkali še na vrata OŠ v Postojni, kjer smo predstavili glavne dosežke počasi zaključujočega projekta. Upamo, da bosta apel učencem, da zares šteje le znanje, in vzpodbuda učiteljem, da se uspešno zaključen projekt večkrat obrestuje, dosegla namen.
Popoldne smo že pošteno utrujeni obiskali še vetroven srednjeveški Piran in modeni Portorož. Gostje pravijo, da imamo kaj za pokazati. No, upajmo, da jim bo tudi v sredo videno enako všeč…

7. junij 2017

Drugi dan smo goste iz Poljske, Španije, Romunije in Turčije odpeljali na Bled, pri čemer nam je malce ponagajal dež. Sledil je še pristanek v telemark v Planici in obisk OŠ v Kranjski Gori, kjer smo predstavili projekt Reach the Sky. Na poti nazaj se nam je zaželelo čokolade, kar pa je ostalo na žalost le pri želji, saj je v tovarno Gorenjka pred tem udarila strela. Tako so trojanski krofi ponovno rešili čast in slavo…

8. junij 2017

In še zadnji dan zadnjega srečanja projekta Reach the Sky.

Dopoldne smo preverili, kako uspešni smo bili pri uresničevanju ciljev, ki smo si jih zastavili pred dvema letoma, ko smo sestavljali prijavo za program Erasmus+. Ugotovili smo, da smo cilje uspešno opravili in v tem času skupaj z učenci opravili ogromno dela. Sem zagotovo sodijo uspešna opazovanja neba, fotografiranja Zemljinega površja, razna tekmovanja in natečaji med partnerskimi šolami, likovna dela, intervjuji in članki za mesečnik, šolske prireditve in obeležja, brošure, plakati in fotografije, enotedenske izmenjave in druženja z vrstniki, astronomske delavnice in simulacije, vključevanja astronomskih vsebin v redni pouk in komunikacija v angleškem jeziku, izdelave vrste predstavitev in filmov, obiski raznih ustanov in organizacija in sodelovanje pri mednarodnih srečanjih.
Med sestankom nas je lepo presenetil nastop skupine Terca.

 

5. projektno srečanje Erasmus+ / Pečica / Romunija

Nedelja, 02. april 2017

Na pot iz Šentjurja proti Romuniji smo krenili malo po kosilu. Slovenijo smo zapustili na mejnem prehodu Pince in preko Budimpešte in Szegeda prispeli do Romunije.

V Pečici, ki je le streljaj od meje, so nas že nestrpno čakale družine, pri katerih bodo bivali naši učenci.

 

Ponedeljek, 03. april

Zjutraj smo obiskali šolo Georghe Lazar v Pečici, kjer so nas pričakali učenci v narodni noši in nas pogostili s kruhom in soljo. Dopoldne smo preživeli ob medsebojnem spoznavanju. Nato nas je sprejel župan Pečice in nam predstavil značilnosti tega mesta. Popoldne smo odšli na turistično kmetijo, kjer med drugimi redijo tudi bivole. V tradicionalnem kmečkem okolju so na postregli odličen bivolji golaž. Na kmetiji stoji tudi stavba, zgrajena v obliki sončne ure. V njej smo poslušali predstavitve o astronomiji.

 

Torek, 04. april

Dopoldne smo si ogledali mestne znamenitosti Arada, ki po velikosti spominja na Maribor. V njem je veliko lepih zgradb, med katerimi izstopajo šole in kulturne ustanove. Po kosilu smo se odpeljali v Timisoaro (Temišvar). Obiskali smo hišo eksperimentov, kjer smo se preizkušali v poznavanju fizikalnih zakonitosti. Dan smo zaključili z nakupovanjem spominkov.

 

Sreda, 05. april

Dan se je začel že ob pol peti uri, saj nas je čakala sedemurna vožnja po romunskih ravnicah proti severu Romunije. Ob 12. uri smo tako prispeli v pokrajino Maramureš in mesto Baia Mare. Nastanili smo se v hotelu in odšli na kosilo. Popoldne smo obiskali planetarij, v katerem smo si ogledali ozvezdja na nočnem nebu v današnjem času in ozvezdja, ki so krasila nebo v času začetka našega štetja in v času faraonov. Proti večeru smo si s teleskopi ogledali Sonce in Luno, prihajajoči oblaki pa so nam preprečili opazovanje nočnega neba.

 

Četrtek, 06. april

Dan na severu Romunije smo pričeli v muzeju mineralogije. Sledil je ogled strarodavne romunske vasi in spoznavanja njihovega načina življenja. Prepričali smo se lahko, kako je izgledalo življenje pred 200 leti, čeprav smo lahko ponekod opazili, da ljudje živijo še danes tako. Neverjetno majhne hiške so za razpadajočimi, lesenimi ograjami skrivale bedo revščine, ki je tu prisotna na vskame koraku. Čas za razmislek in revizijo našega načina življenja…. Nato nas je na mobilnih telefonih presenetilo obvestilo (SMS) o dobrobošlici v Ukrajini. Kaj takega? Tik ob ukrajinski meji smo namreč obiskali vasico z “veselim” pokopališčem in nenavadnimi prebivalci. Po nazaj na jug pa je bila razred zase, polna nevarnih prehitevanj in ostrih ovinkov. Kljub vsemu nam je uspelo priti varno na cilj.

 

Petek, 07. april

Na zadnji dan našega srečanja smo se ponovno zbrali v šoli gostiteljici, kjer smo od organizatorja prejeli potrdila o udeležbi in ovrednotili dejavnsoti v tednu, ki smo ga preživeli v Romuniji. Poslovili smo se od naših prijateljev in gostiteljev ter se s kombijem odpravili na dolgo pot nazaj domov.

Ura za Zemljo – 25. marec 2017

Tudi letos bomo obeležili mednarodni dogodek Ura za Zemljo, s katero želimo širiti prepričanje o nujnosti ukrepanja za ohranitev našega planeta.

Hitre spremembe katerim smo priča, kot so vse pogostejše naravne nesreče, viharji in prekomerne padavine ter suše in vročinski valovi, so opozorila, da smo z našim načinom življenja odločilno vplivali na podnebne spremembe. Torej smo mi tisti, ki smo odgovorni za te, človeku neprijazne naravne dogodke, in tudi naša odgovornost je, da jih ublažimo in  omejimo. Če tega ne bomo storili sedaj, bo morda prepozno tudi za naše potomce, da oni popravijo naše napake.

Kaj lahko vsak posameznik stori za to? Veliko!

Varčuj z električno energijo in vodo, uporabljajte javni prevoz, reciklirajte, ne predajajte se potrošništvu, bodite okoljsko osveščeni in k tem spodbujajte in opominjajte svoje starše…

24. marca bomo na šoli priredili kulturni dogodek in se seznanili s cilji trajnostnega razvoja.

Misli globalno, deluj lokalno!

Ura za Zemljo, 25. marec 2017